Бум на недействителните бюлетини прогнозираха анализатори. Тази тенденция пролича още в

...
Бум на недействителните бюлетини прогнозираха анализатори. Тази тенденция пролича още в
Коментари Харесай

Гласоподаватели напълниха урните с послания: Чий е Крим и други „бележки“ върху бюлетините

Бум на недействителните бюлетини прогнозираха анализатори. Тази наклонност пролича още в средата на изборния ден през вчерашния ден. Недоволни от неналичието на действителен избор жители бойкотираха процеса, като написаха „ послания “ върху бюлетините с ясното схващане, че по този начин те ще са невалидни.

Неприлични картинки и надписи украсиха част от бюлетините, които гласоподавателите пуснаха в кутиите. „ Чий е Крим “, „ сглобка “ и други са попадали върху тях. Това пролича от снимани хартиени бюлетини, които заляха обществените мрежи, на фона на рекордно ниската изборна интензивност.



Според социолога от „ Галъп интернешънъл “ Андрей Райчев второто е обикновено. " Около половината, които не се усещат показани на балотаж, не отиват да гласоподават. Григорова и Терзиев печелят към 50% от гласоподавателите в София, другите можем да допуснем, че няма да отидат до урните. Има доста хора, които си мислят, че имат право да гласоподават, само че по някаква причина нямат. При равна психическа подготвеност към 20% по-малко гласоподават на локални, в сравнение с парламентарни избори ", разяснява пред Нова телевизия той. Според Райчев гласоподавателите са „ глобили сглобката с вота си “. Ето и неговия извод: " Те (партиите от некоалицията – бел. ред.) не се понасят, по тази причина жителите са глобили повече Политическа партия, по-малко “.

Гримираха Терзиев по този начин, че не видяхме индивида ", добави Андрей Райчев.

Този път хартията беше по-тънка от тази на първия тур, означиха жители. Членове на комисии в централни софийски региони пък разясниха, че са си докарали по 700 лв. и се радваха, че този път уредниците на изборите са се отпуснали повече, като са им дали по 350 лева за присъединяване им в локалния избор на 29 октомври и още толкоз за балотажа.

Маникюристка, която от години заработва в допълнение средства по избори, разяснява пред „ Телеграф “, че за разлика от предходни години този път условията са били педантични. За минимално излизане от квадратчето са ги карали да натрупат бюлетините в купчината с недействителните. Ако в този случай нарушаването се дължи на треперещи старешки ръце, на проблеми със зрението или на нехайство, то другият вид недействителни бюлетини са пряк протестен избор.

Тремор – по този начин ръководителят на парламентарната енергийна комисия назова повода за големия брой невалидни бюлетини на първия тур от локалните избори. „ Не неточности, не липса на печати, не съзнателно превръщане на бюлетините. Обяснението е едно само - треперещите ръце на електората “, разяснява той.

Десетки хиляди са недействителните бюлетини от първия тур на локалните избори, разяснява шефът на " Прозрачност без граници " Калин Славов.

“Въпросът за какво са недействителни бюлетините постоянно е стоял и пред експертната общественост, и пред политиците. Искам да се върна към един апел, който насочваме от време на време, на практика на всеки избори към Централната изборна комисия - да даде опция за достъп до съхраняваните бюлетини от съответния избор. Още от 2019 година, когато беше огромният пик на брой недействителни бюлетини, които тук-там бяха над 25%, експертната общественост настояваме за достъп до тези бюлетини. Става въпрос да бъдат преразгледани изборните резултати. Това го дублирам всякога. Става дума за това да забележим чисто техническите аргументи, заради които бюлетините стават недействителни. Централната изборна комисия настойчиво отхвърля подобен достъп ", акцентира пред Нова телевизия той.

Калин Славов напомни на членовете на СИК, че те са длъжностни лица в границите на своите изборни задължения. И като такива носят наказателна отговорност по смисъла на Наказателен кодекс. Също по този начин би трябвало да им се напомня какви закононарушения правят, променяйки по някакъв метод вота на жителите, разяснява още Славов.

Данни за закононарушения след първия тур на локалните избори, свързани с подправяне на бюлетините, зачеркване на преференции, дописване на протоколи, се появиха на доста места в страната. Емблематичен за тези избори стана казусът с " Чичо Цено " от врачанското село Малорад. След изминал запис оттова стана ясно по какъв начин председателката на СИК Моника Йорданова от ПП-ДБ и членове на комисията дописват преференции за „ наши хора “.

За нарушаване на тайната на вота алармира във Facebook ректорът на Софийския университет Проф. Анастас Герджиков  Проф. Анастас Герджиков Роден е на 28 февруари 1963 година в Кърджали. През 1982 година завършва Националната гимназия за антични. Според описа му нарушаването било осъществено от длъжностно лице - „ недодялан мъж на към 70 година с космати ръце, покрити с татуировки. На тази възраст надали си е поставил „ татуси “ неотдавна, пристрастен от модата, по-скоро ги има от дълго време, от времето, когато е бил или избавител на плажа, или в пандиза. Мъжът поема бюлетините, РАЗТВАРЯ ПЪРВАТА ИЗЦЯЛО и усърдно стартира да прегъва единия й край “. На забележка от страна на ректора, че не е добра концепция да разкриват тайната на вота му, разтваряйки бюлетината, различен член на комисията му обяснил, че краят й би трябвало да се прегъне. По време на целия разговор мъжът, поел бюлетините, не споделил нито дума, просто траял да сгъва. „ Може би виновността е в мен? Сигурно не разбирам изборната процедура или се нервирам ненужно ", написа ректорът в профила си. За такава процедура обаче алармираха гласоподаватели в доста други софийски региони, които също са на мнение, че вотът им е бил изопачен.

В част от секционните комисии в Пловдив е имало необучени и даже необразовани хора съгласно репортаж на Нова телевизия. Зам.-председателят на 73 СИК-Пловдив Росица Лекова съобщи пред репортерския микрофон, че половината от комисията са необучени. Председателят не знае какво да прави, добави тя. В една от секциите даже избухнал скандал поради необразован и назначен в последния миг ръководител на СИК. Според Лекова, която от 20 години е по изборите, в комисиите би трябвало да се назначават грамотни хора с ценз.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР